Тиждень безпеки дитини та Тиждень знань з безпеки життєдіяльності

З метою збереження життя і здоров’я учнів та вихованців, попередження дитячого травматизму з 22 по 26 квітня 2024 року відповідно до плану проведення Тижня безпеки, були проведені тематичні заходи.

У 1А класі проведено виховні години «Сам вдома: безпека дітей вдома», «Сам вдома: розмова про правила безпеки під час користування електроприладами», «Сам вдома: дії при пожежі та безпечна поведінка дітей, коли вони залишаються вдома самі» та логіко-математичну виховну годину «Пожежна безпека». Протягом Тижня безпеки учні опрацьовували руханку «Повітряна тривога», переглянули відео про безпечне користування електроприладами, намалювали малюнки.

У 1Б класі було проведено виховні заходи, під час яких діти повторили та закріпили правила, яких слід дотримуватися, коли ти залишився сам удома. Також учні пригадали дії під час виникнення пожежі та дізналися в чому полягає користь професії пожежника.

Учні 2А класу вивчали дії при знаходженні вибухонебезпечного предмету за допомогою коміксів з мінної безпеки «Суперкоманда проти мін».

Під час виховних годин учні 2Б класу навчалися правильної поведінки вдома, коли є батьки і коли вони відсутні; поведінки у під’їзді; вчилися не надавати особисту інформацію незнайомцям та не розмовляти телефону з ними. Також навчалися викликати швидку допомогу, відпрацьовували правильну поведінку під час хвороби, - не вживати ліки без дозволу дорослих та виховували бажання бути здоровими.

З учнями 3А класу проведена бесіда «Абетка безпеки дитини», під час якої діти створювали лепбуки на тему «Безпека та небезпека»; проведено лекторій на тему «Сам вдома»; переглянуто та обговорено навчальне відео на тему «Пожежна безпека», також переглянуто відеоролик до Всесвітнього дня охорони праці.

У 3Б класі були проведені бесіди у супроводі презентацій на тему «Сам вдома»: повторили правила користування електроприладами, правила поводження з небезпечними речовинами та правила, яких потрібно дотримуватись з незнайомцями. Під час виховної бесіди на тему «Пожежна безпека» учні повторили алгоритм дій при виникненні пожежі; переглянули відео про працю пожежників, обговорили про користь та важливість даної професії.

Учні 4А класу в рамках Тижня безпеки повторили правила безпечної поведінки вдома; вибору безпечних місць для гри та закріпили дії при зустрічі з незнайомими людьми. На виховній годині з пожежної безпеки діти поглибили знання про причини виникнення пожеж та їх наслідки; пригадали правила дій при виникненні пожежі. Також протягом тижня повторили правила безпечної поведінки під час навчання, на перервах, у їдальні та виконали тестові завдання по даній темі.

Учні 4Б класу створювали пам’ятки та листівки на тему «Безпека дитини», повторили правила надання інформації під час виклику оперативних служб за телефонами «101», «102», «103».

З учнями 5 класу були проведені бесіди на теми «Причини виникнення вогню», «Професія пожежник», переглянули відео «Умови та причини виникнення вогню», «День охорони праці». Учні обговорили причини виникнення вогню, про збитки, які зазнають люди від вогню та про значення професії – пожежник.

До Тижня безпеки дитини з учнями 6 класу було проведено бесіду «Пожежна безпека». Під час бесіди обговорили такі питання: причини пожеж та їх наслідки, дії при виникненні пожежі, перша домедична допомога. Також закцентували увагу на професії пожежника, обговорили, яку роль відіграли пожежники під час вибуху на ЧАЕС 26 квітня 1986 року, вшанували пам’ять загиблих пожежників хвилиною мовчання. До Дня охорони праці було проведено інформаційну хвилину «Правила безпеки під час навчання»

З учнями 7-9 класів проведено виховні години з пожежної безпеки, «Дії у разі виникнення пожежі в укритті», бесіди про шкідливі звички та негативні наслідки паління, алкоголізму та наркоманії, а також лудоманії.

Протягом тижня у закладі проводились інформаційні хвилини до Дня охорони праці, під час яких діти обговорювали тему «Забезпечуємо безпечну та здорову працю вже зараз в умовах зміни клімату». Учні дізналися, що зміна погодних умов значно впливає на умови праці, збільшуючи професійні ризики для працівників, екстремальні погодні явища стають частішими, підвищуючи ризик професійних захворювань та аварій. Тема охорони праці дуже актуальна, бо пов'язана з дотриманням правил техніки безпеки. Учні мають дотримуватись правил поведінки на уроках та перервах. Особливо звернули увагу на уроки фізичної культури, технології. Учні всіх класів протягом Тижня безпеки повторювали алгоритм дій під час отримання сигналу «Повітряна тривога», правила та шляхи евакуації з будівлі закладу.

З метою попередження виникнення надзвичайних ситуацій 23 квітня 2024 року була проведена навчальна евакуація учасників освітнього процесу з будівлі закладу. Після трьох довгих дзвінків, які сповістили про початок екстреної евакуації, учні у супроводі вчителів організовано йшли до виходів, а далі – до спеціально визначеного місця, шкільного майданчику, на якому шикувалися по класах. Педагоги терміново провели перекличку й повідомили про кількість евакуйованих дітей. Відпрацювання евакуації - це дієвий засіб підготовки як дітей, так і педагогічних працівників до дій у разі виникнення будь-якої можливої надзвичайної ситуації в закладі освіти. Якщо дитина знатиме, як правильно діяти, вона зможе подолати свій страх та паніку, а це допоможе їй врятуватися.

26 квітня 2024 року для учнів 5-9 класів було проведено урок-реквієм «Чорнобильська катастрофа». Після перегляду короткого документального фільму про події, що сталися у 1986 році, а також про їх наслідки, учні почули розповідь про героїв-чорнобильців та запалили свічки пам’яті.

З вихованцями Центру розвитку дитини протягом Тижня безпеки дитини проведено заходи на тему «Безпека вдома», під час яких діти переглянули тематичні відео та поговорили про правила поведінки під час пожежі.

 

 

Оксана ПАНКОВА,

відповідальна за організацію роботи з охорони праці

Архів2024: 

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

 

СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ

 

 

Вхід